“Королева фінансів” Ніжинського консервного заводу Лариса Фесюн: на рідному підприємстві – майже 40 років

Вдало підібрані кадри – запорука злагодженої роботи будь-якого підприємства. За фінансову складову відповідальність несуть керівництво та головний бухгалтер. Якщо вони на своєму місці, тоді підприємство має всі шанси на успішне функціонування.
На думку керівництва Ніжинського консервного заводу, з головним бухгалтером Ларисою Євдокимівною Фесюн їм пощастило. Журналіст Nizhyn Post завітала на підприємство, щоб поближче з нею познайомитися.

На Ніжинський консервний завод Лариса Євдокимівна працевлаштувалася у 1986 році. Це сьогодні вона досвідчена, цілеспрямована, впевнена у собі та у своїй команді людина і професіонал. А тоді була скромною, сором’язливою дівчиною, яка бачила продукцію Ніжинського консервного заводу хіба що на полицях сільського магазину, де проживала…
Родом пані Лариса з Волинської області. Закінчила Березнівський лісотехнічний технікум, що на Рівненщині, за спеціальністю “Бухгалтерський облік”. Доля привела дівчину до Ніжина, коли їй виповнилося 19 років. Працювала на консервному заводі, жила у робочому гуртожитку. З того часу Ніжин став для Лариси Фесюн рідним, а колектив підприємства – другою сім’єю.
“За цей час на заводі багато чого змінилося. Прохідна була іншою. Не такою сучасною, як нині. Де сьогодні розташована лабораторія, сушився укріп. На території заводу працював тарний склад. Бочки виготовляли. А ще субота була робочим днем”, – пригадує Лариса Євдокимівна.
З роками виробництво росло, розвивалося, а разом з ним “підростала” і героїня нашої оповіді. Спочатку обіймала посаду бухгалтера філіалу у Крутах, потім – бухгалтера по матеріалах, по реалізації, по зарплаті, заступника головного бухгалтера і з 2005 року пані Ларису призначено головним бухгалтером. Її завдання – ведення бухгалтерського обліку на підприємстві. Це велика зона відповідальності.
Сучасний бухгалтер повинен бути ще й технологом, економістом, юристом. Добре знатися на управлінському обліку. Вміти працювати на комп’ютері.
“Довелося й це опанувати. Бо нині без гаджетів нікуди. До речі, комп’ютер дуже полегшив нашу роботу. Суттєво зменшилося паперової документації”, – посміхається пані Лариса.
Нині у її команді вісім підлеглих: сім жінок та один чоловік.
Надія Іванівна Савченко, Лідія Миколаївна Вергун, Людмила Василівна Горбенко, Наталія Анатоліївна Сенчугова , Юлія Пулінець, Тетяна Лесенко, Іванна Хміль та Артем Федоров.

Великий період пропрацювала у команді також бухгалтер Ольга Іванівна Міщенко. Своєю командою пані Лариса задоволена – всі працюють на професійному рівні. Робота з цифрами вимагає особливих зосередженості та уваги.
“Наша задача – своєчасно і правильно виконати вказівку керівництва”, – зазначає пані Лариса. За результатами роботи Л. Є. Фесюн визнана “Жінкою року-2011”. Колектив жартома називає Ларису Євдокимівну “королевою фінансів”. А вона не ображається. Хай і так, адже вона наполегливою працею і старанням цей “титул” заслужила!
“Який період, на думку головного бухгалтера, на підприємстві був найскладнішим? – запитує журналіст. Мабуть, середина 90-х. Якийсь час підприємство ледь трималося на плаву. Зарплату виплачували несвоєчасно. Але ж виживали і роботу не кидали.
З появою у 1999 році нового власника на Ніжинському консервному заводі був наданий старт позитивним змінам. Поступово підприємство почало “розправляти крила”. На початку 2000-х замовлень ставало дедалі більше. З’явилася можливість модернізувати виробництво. Відкрили салатний цех.
Нині Ніжинський консервний завод відомий своєю продукцією «Ніжин» та «Грінвіль» не тільки в Україні, а й поза його межами.

Попри повномасштабну війну підприємство намагається рухатися вперед, справно платить податки. Так, минулоріч завод перерахував 32,8 млн податків до бюджетів різних рівнів. З них 8,1 млн гривень – у місцевий бюджет.
Крім того, колектив підприємства надає посильну допомогу військовим формуванням, в першу чергу тим, куди призвалися працівники заводу. Наразі в лавах ЗСУ перебувають 14 чоловіків.
У кожного представника колективу є свої смакові вподобання щодо продукції заводу. Пані Лариса надає перевагу кабачковій ікрі та салату “Мексиканська фіеста” ТМ «Ніжин», які виготовляють за особливою рецептурою, що зберігається у таємниці. Тому вдома таку смакоту, каже Лариса Євдокимівна, виготовити неможливо.
Але поважне відношення до продукції, яку виготовляє рідне підприємство, зовсім не протирічить заняттю домашніми заготовками: Лариса Євдокимівна з чоловіком Ігорем Васильовичем обробляють дачу у с. Хвилівка. Найперші помічники батьків – дочка Іванна та онук Артем.
“На дачі ми відпочиваємо душею. Праця на землі допомагає хоч на якийсь час відволіктися від реалій сьогодення, в які нас занурила повномасштабна війна. Але ми все перетерпимо, тільки нехай наші хлопці повертаються живими! Ми на них дуже чекаємо і сподіваємося тільки на Перемогу!” – наголошує пані Лариса.

Автор: журналіст Nizhyn Post Вероніка Грицова

https://www.facebook.com/profile/100063788450027/search?q=%D1%84%D0%B5%D1%81%D1%8E%D0%BD