Історія створення Ніжинського консервного заводу
У більшості українців місто Ніжин асоціюється з огірками. Це і не дивно, адже саме тут їх почали вирощувати та солити ще з 17 століття. Спадкоємцем місцевої традиції приготування та консервування став Ніжинський консервний завод.
За одною із легенд, традицію солити та консервувати огірки в Ніжині започаткували греки, які оселились у місті у середині 17 століття, а саме тоді гетьман Богдан Хмельницький підписав документ, що дозволяв їм самоврядування та звільняв їх від сплати податків. Таким чином греки швидко освоїлися, зайнялися торгівлею та з-поміж іншого, сільським господарством.
У заплаві річки Остер вони вирощували огірки, а відтак і солили їх за своїм особливим рецептом. Їхні огірочки виявилися чудовою закускою і стали популярними в окрузі.
У 1840-х роках у Ніжині вироблялося лише 20 тисяч невеликих діжечок солоних огірків.
Та доленосними для ніжинського огірка стали дві події. У 1868 році в Ніжині запрацювала залізнична станція, а це зумовило справжню революцію в географії торгівлі. А в 1881 році було скасовано акцизний збір на сіль – інгредієнт для приготування розсолу, що зумовило значне падіння цін на неї та її доступність.
Таким чином виробництво ніжинських солоних огірків набуває неймовірного піднесення. Так, у 1897 році в Ніжині працювало лише 4 підприємства. Їх обсяг виробництва сягав 100 вагонів (до слова, в одному вагоні – 100 діжок). Вже у 1913 році з Ніжина на продаж вивозилося понад 500 вагонів продукції. Працювало понад 10 виробництв. Найбільшими були підприємства Абрама Гольдіна (200 вагонів) та Марії Москаленко (100 вагонів).
Ніжинський огірок мав значний попит як на внутрішніх, так і на зовнішніх ринках. Наприклад, Абрам Гольдін основну частину пікулів та корнішонів експортував до Франції, Німеччини й Фінляндії. Його бізнес процвітав аж до початку Першої світової війни.
Війна фактично зруйнувала ніжинський огірковий бізнес. Стабільне виробництво промислових об’ємів огірка відродилося лише у 1924 році, коли у приміщеннях колишнього підприємства Абрама Гольдіна було відкрито пункт засолювання Ніжинського сільськогосподарського союзу. З 1927 року засолювальний пункт був реорганізований в окреме підприємство, яке згодом отримало сучасну назву “Ніжинський консервний завод”.
І у цьому 2022 році Ніжинський консервний завод відзначає 95-ту річницю.