Візитівка міста Ніжин

15 років тому 16 грудня 2005 року біля Ніжинського консервного заводу було урочисто відкрито пам’ятник символу міста ─ ніжинському огірку. Це перший пам’ятник, який встановлено на території України плодоовочевій культурі.
Пам’ятник являє собою скульптурне зображення погрібця та діжки з огірком. Автор проекту ─ місцевий митець Леонід Воробйов.
Огірок зроблений з граніту унікального зеленого кольору, привезеного з Італії. Скульптурна композиція символізує давній процес засолення огірків: у дерев’яних діжках, які ставили в прохолодний льох.

Цей давній овоч має не лише тисячолітню історію культивування, а й незабутні смакові якості. Огірок почали вирощувати в III тисячолітті до н. е. на території сучасної Індії. Його смак та лікарські властивості оцінили ще древні китайці. А єгиптяни та греки зображували продовгуватого овоча у власних культових спорудах.
На початку XVII століття на територію Ніжина греками-переселенцями було завезено незнане доти в цих краях насіння огірків. Їх почали сіяти на прилеглих до Остра ділянках. Окрім розведення на просторах міста огірків, заслугою греків є і практика соління цих овочів.
1850 рік вважаться офіційним початком соління огірків у Ніжині. Все через те, що з середини ХІХ століття деякі підприємливі ніжинці створюють цілі міні-підприємства, котрі спеціалізувалися на вирощуванні та засолюванні огірків. Першими промисловцями, що зайнялися цим бізнесом, були підприємці-євреї Гольденберги. Завдяки їм маленькі й хрусткі ніжинські огірки стали відомі далеко за межами Ніжина.
Наприкінці ХІХ століття виробництвом славетного огірка займалися вже великі підприємства.

Залежно від історичних подій огірковий промисел то скорочував обсяги й зовсім зупинявся, то знову відроджувався.
Починаючи з 1920 року виробництво ніжинських огірків почало щорічно зростати, і вимірювалося вже не діжками, а вагонами.
У ХІХ столітті слава про ніжинські огірки вже гриміла на півсвіту.
Місцеву традицію соління у Ніжині підтримує і Ніжинський консервний завод, який значною мірою відомий завдяки цьому овочу.

На честь свого символу у вересні 2013 року ніжинці започаткували міський фестиваль “Його величність Ніжинський огірок” і проводять його кожного року восени.

За матеріалами
https://www.mynizhyn.com/news/misto-i-region/17894-mizhnacionalnii-proekt-sho-stav-vizitivkoyu-nizhina.html