Історія створення Ніжинського консервного заводу

У більшості українців місто Ніжин асоціюється з огірками. Це і не дивно, адже саме тут їх почали вирощувати та солити ще з 17 століття. Спадкоємцем місцевої традиції приготування та консервування став Ніжинський консервний завод.

За одною із легенд, традицію солити та консервувати огірки в Ніжині започаткували греки, які оселились у місті у середині 17 століття, а саме тоді гетьман Богдан Хмельницький підписав документ, що дозволяв їм самоврядування та звільняв їх від сплати податків. Таким чином греки швидко освоїлися, зайнялися торгівлею та з-поміж іншого, сільським господарством.
У заплаві річки Остер вони вирощували огірки, а відтак і солили їх за своїм особливим рецептом. Їхні огірочки виявилися чудовою закускою і стали популярними в окрузі.

У 1840-х роках у Ніжині вироблялося лише 20 тисяч невеликих діжечок солоних огірків.
Та доленосними для ніжинського огірка стали дві події. У 1868 році в Ніжині запрацювала залізнична станція, а це зумовило справжню революцію в географії торгівлі. А в 1881 році було скасовано акцизний збір на сіль – інгредієнт для приготування розсолу, що зумовило значне падіння цін на неї та її доступність.
Таким чином виробництво ніжинських солоних огірків набуває неймовірного піднесення. Так, у 1897 році в Ніжині працювало лише 4 підприємства. Їх обсяг виробництва сягав 100 вагонів (до слова, в одному вагоні – 100 діжок). Вже у 1913 році з Ніжина на продаж вивозилося понад 500 вагонів продукції. Працювало понад 10 виробництв. Найбільшими були підприємства Абрама Гольдіна (200 вагонів) та Марії Москаленко (100 вагонів).

https://fb.watch/he_FwvF27x/

Ніжинський огірок мав значний попит як на внутрішніх, так і на зовнішніх ринках. Наприклад, Абрам Гольдін основну частину пікулів та корнішонів експортував до Франції, Німеччини й Фінляндії. Його бізнес процвітав аж до початку Першої світової війни.
Війна фактично зруйнувала ніжинський огірковий бізнес. Стабільне виробництво промислових об’ємів огірка відродилося лише у 1924 році, коли у приміщеннях колишнього підприємства Абрама Гольдіна було відкрито пункт засолювання Ніжинського сільськогосподарського союзу. З 1927 року засолювальний пункт був реорганізований в окреме підприємство, яке згодом отримало сучасну назву “Ніжинський консервний завод”.
І у цьому 2022 році Ніжинський консервний завод відзначає 95-ту річницю.